kép

kép

2020. május 8., péntek

Alapvetés


Legújabb varázsszavunk a fascia


Németországban kezdtek el kutatásokat folytatni a témában és felismerték a fascia igencsak fontos szerepét, amit az orvosok addig figyelmen kívül hagytak, mert azt hitték, hogy ez csak valamiféle csomagolóanyag.
Lehet az emberi testben valamit csak úgy figyelmen kívül hagyni? Teremtett valamit a Jóisten oda úgy, hogy ne lett volna valami fontos feladata? Nem hinném.
Mi is az a fascia? Mindenkinek van ilyenje, semmi új a nap alatt, viszont teljesen más perspektívába helyezi az eddigi ismereteinket, más szemszögből kezelünk, másképpen nézünk az emberi testre.
A fascia a testben egyszerre mindenhol megtalálható és mindent mindennel összeköt és mind ez mellett érzelmi raktárként is funkcionál.
Mindig banálisnak tűnt számomra az a megállapítás, hogy minden betegségnek lelki oka van. Túl sokan mondták és nem volt mellette logikus magyarázat. Bár megtapasztaltam én is, ha érzelmi megrázkódtatás ért, akkor egy kis időcsúszással tuti, hogy jött az influenzaszerű tünetekkel járó, nehezen gyógyuló kórság. Most végre itt a magyarázat, hogy miért is.
„A fasciákban nagyon nagy mennyiségben találhatók nociceptorok, ezek összessége a fasciát érzékszervi szintre emeli, mely érzelmi raktárként is funkcionál. Ha valaki érzelmileg nehéz időszakot él meg, teste könnyen megbetegszik, a fertőzéseket nehezebben gyűri le, ha valahol testi diszfunkció jön létre egy trauma okán, ott úgynevezett energia ciszták keletkeznek, ahol a testi trauma és a vele együtt megélt pszichés élmény kapcsolódik és a fasciában raktározódik.”
(Forrás: Marco Congia/Quastné Rigó Katalin: Flossing terápiában és a sportban)
Na, tessék! Akkor még is igaz a mondás?
Mi a fascia funkciója?
Támasztás, stabilizálás, védelem.
Összekötés, burkolás, térfelosztás.
Mozgás és alkalmazkodás.
Anyagellátás és transzport.
Tehát minden, mivel mindenhol ott van, és mindent mindennel összeköt.
Nagyon fontos a jó fasciális működés szempontjából a megfelelő életmód. Ebbe nem csak a táplálkozás tartozik bele. A mozgásszegény életmód és elégtelen folyadék bevitel hatására a fasciában igen hamar adhéziók, sérülések, disztorziók keletkezhetnek, melyek a mozgást, a belső szerveink működését megváltoztatják és ezáltal megbetegszünk.
Nem régen olvastam: „….míg a kisgyerekekre a fasciális rend, addig az idősebbekre a fasciális káosz jellemző”. A kicsik örökmozgók, eleven motorok. Viszont sajnos nem csak az idősebbekre vonatkozik már a fasciális káosz. Egyre fiatalabb korosztályra jellemzők a mozgásszegény életmódból, „junk” kaják és cukros üdítők mértéktelen fogyasztásából eredő megbetegedések. Ez azért nem hangzik annyira jól.
Azt viszont nem árt tudni, hogy két ember kell a közérzet helyreállításához. TE és a masszőröd. De elsősorban neked kell akarni. A masszőr csak hozzásegít a hogyanhoz. A jó hír az, hogy a legtöbb probléma visszafordítható megfelelő kezeléssel, de a táplálkozás, folyadékfogyasztás és az állapotnak megfelelő funkcionális mozgás is nagyon fontos. Ezt Te csinálod otthon, ez a házi feladat.
Ha már elért a végzet, hogy lesérültél és az úristennek se akarsz javulni, pedig már a konzervatív kezelések összes tárházát kimerítetted, vagy csak úgy fáj bármelyik ízületed, izmod, heged, nézzél körül itt a blogban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése