kép

kép

2020. május 8., péntek

KINESIO TAPE



Dagadt boka és lábszár

Kismama pocaktámasztás

A témával kapcsolatos képeket lásd a képgalériában......


Mi az a kiensio taping és az acu-taping?

Az kinesio-taping egy új eljárás, melyet még ugyan nem régóta, viszont annál nagyobb sikerekkel alkalmaznak ízületi és izomfájdalmak, sérülések esetén.
Németországban, Dr. Hans-Ulrich Hecker (Kiel) és Dr. Kay Liebchen (Damp) orvosok fejlesztették ki az eljárást, és próbálták ki pácienseiken elsőként.
A kinesio-taping kidolgozása a japán Kenzo Kase orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik és a 70-es évekre nyúlik vissza. Az addig ragasztószalagokkal és kötésekkel rögzített és nyugtatott ízületek és izmok ötletéből indult ki a japán orvos és kifejlesztett egy nyújtható, mozgékony szalagot. Épp ebben a rugalmasságban rejlik különlegessége az addig alkalmazott rideg, feszes kötésekhez képest.
A kulcs amúgy is az, hogy fixálás helyett aktiváljunk, szorosra kötözés helyett mozgassunk.

A kinesio-tape szalagot felragasztjuk a bőrre, ennek köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyiroknak a keringésbe való visszakerülését serkenti, biztosítja. A kinesio-taping során viszont a ragasztott, így rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokkeringés-serkentést valósít meg, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. A kinesio-tape a ragasztás, a rögzítés során megemeli a bőrt, így az alatt a szöveti nyomás csökken, ami a nyirokáramlást serkenti. A szövetek pedig a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas és nyúlékony, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul. Ahol gyulladás van, ott a szalaggal a nyirokkeringést serkentjük, és így a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai is lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.Ennek megfelelően egy adott izom- illetve ízületterhelés esetén igen jelentős szereppel bírnak a szalagok a prevencióban is.
Szinte kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza, a kinesio szalagok esetében. 

Az acu-taping működési elve az akupresszúrás pontok elhelyezkedésére alapoz. Az acu-taping a kinesio-taping egy továbbfejlesztett változata, ahol a megfelelő meridiánok és akupresszúrás pontok helyes működésére hatunk a szalagokkal.

Az acu-taping természetesen roncsolódott szöveteket nem fog helyreállítani, viszont minden sérült izom- és ízületi szövet rendelkezik a sérülésből származó működési zavarokkal. Ezekre lehetünk komoly hatással a kinesio -tape szalagokkal, hiszen ezen működési zavarokat tudjuk velük megszüntetni, ezáltal a kezelt közérzetét javítani.

Érdekesség: 2008-ban már számos sportolón, 2012-ben Londonban, már a sportolók 30%-án volt szalag ragasztás - zajlik a dopping tárgyalás, hogy doppingnak minősítik-e a szalagok izomműködést serkentő preventív felhelyezését. A szalagban semmilyen hatóanyag nincsen.

Milyen módon hat a Kinesio-Tape?

Öngyógyító folyamatok beindítása
Fájdalomcsillapítás
Mozgásfunkció javítás
Nyirokáramlás serkentése, duzzanatok gyors csökkentése
Izomlazítás
Ízület támasztása
Gyulladáscsökkentés a kezelés helyszínén
Vérkeringés serkentése a kezelt területen
Szegmentálisan kihathatunk a belső szervekre



Vállízület fájdalma

Merev nyak és csuklyás izom

Fájó, instabil térd

Többi felvétel a képgalériában.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése